AWS, Google Cloud of Azure?

De trend van de laatste Jaren is om over te stappen van een on-premise infrastructuur naar een cloudomgeving. Bij veel organisaties blijven er echter wel IT-systemen op locatie behouden voor hun dagelijkse bedrijfsvoering. Het ontwikkelen van de applicaties gebeurt tegenwoordig rechtstreeks in de cloud, vooral vanwege door voordelen van realtime up en downscalen. Hierdoor kunnen de ontwikkelingsteams productgericht blijven in plaats van energie te moeten steken in de infrastructuur om de applicatie te ondersteunen.

Het voordeel van werken in de cloud is dat de infrastructuur bij de clouddienst wordt onderhouden door de clouddienst zelf. Dit geeft cloudgebruikers meer middelen en tijd om zich te wijden aan het ontwikkelingsproject van de mobiele app. Op dit moment zijn er drie grote en belangrijke cloudplatformproviders die het grootste deel van alle marktaandelen inneemt. Amazon Web Services (AWS) is met 33,4% marktaandeel momenteel marktleider. Afgelopen jaar heeft Azure een groei doorgemaakt van 62,3% en met een marktaandeel van 14,9% staan ze op de tweede plek. Hiermee wordt marktleider AWS op de hielen gezeten. Google Cloud Platform (GCP) bezit nu een marktaandeel van 4,9% (0,3% meer dan de Chinese cloud provider Alibaba).

Elk platform biedt een breed scala aan verschillende cloudtoepassingen voor het ontwikkelen van SaaS en PaaS-omgevingen. Hieronder lees je hoe elke clouddienst zich tot een ander staande houdt.

Kenmerken

Het Amazon cloud-platform biedt bijna alle functies die in de cloud computing-industrie beschikbaar zijn. De cloudservices biedt toegang tot rekenkracht, gegevensopslag of andere functionaliteit die nodig is voor ontwikkelaars en beheerders.

AWS heeft verschillende soorten producten in diverse categorieën vallen. Naast de hierboven genoemde functies bieden ze ontwikkeltools, managementtools, mobiele services en applicatieservices aan. Op het moment van schrijven zijn er meer dan 4500 producten en clouddiensten beschikbaar in de AWS Marketplace. In de AWS Marketplace is altijd een oplossing die past bij de doelstelling van de organisatie. Van Chatbots tot het hosten van web platforms en big data-analyses.

Prijzen

De prijzen van AWS kunnen gezien worden als concurrerend met andere cloudproviders. AWS biedt gratis diensten aan voor startups en particulieren. Het is een gemakkelijke manier om te proberen voor het aankoopproces. Daarnaast zijn de prijzen verder gedaald als gevolg van concurrentie en prijsstructuren. De kosten van AWS worden per seconde berekend in plaats van per uur. Dit kan gunstiger uitvallen als de dienst niet het gehele uur wordt gebruikt.  Afhankelijk van de services die het team gebruikt, kunt u zeker een redelijke AWS-prijsstructuur vinden die lager is dan de kosten van al de investeringen van lokale infrastructuur.

Voordelen

Het cloudplatform Amazon Web Services draait al ruim 15 jaar. De admin-teams van AWS werken continue aan het verbeteren van het platform. Hierdoor profiteren ontwikkelteams door de jarenlange ervaring van AWS. Als het gaat om managementcapaciteiten en -vaardigheden, heeft AWS het beste product op de markt.

Kenmerken

Microsoft biedt net zoals AWS een breed scala aan cloudoplossingen naar behoefte van app-ontwikkelaars. Het platform geeft de mogelijkheid om virtuele machines schaalbaar in te zetten en te beheren. Dit heeft als voordeel dat de gewenste capaciteit ieder moment veranderd kan worden. Het platform is tevens bestemd voor incidentele extra rekencapaciteit om parallelle batchverwerking uit te kunnen voeren. De allesomvattende Azure-functies kunnen worden geïntegreerd in uw bestaande systemen en processen en bieden meer kracht en capaciteit voor bedrijfsontwikkeling.

Prijzen

De kosten van Azure kunnen nogal uiteenlopen. Het is afhankelijk welke producten worden afgenomen. De serverkosten worden per uur berekend en kunnen variëren van $ 0,099 per uur tot $ 0,149 per uur. Deze berekening lijkt misschien niet consistent, maar zijn wel vergelijkbaar met de kosten van AWS. Omdat de belangrijkste cloudserviceproviders voor met elkaar blijven concurreren, blijven de prijzen over de gehele linie goed betaalbaar.

Voordelen

Naast het volledige configureerbare cloudplatform is Azure een van de snelste cloudoplossingen van dit moment.  Dit platform blinkt uit in de snelheid van implementatie, bediening en schaalbaarheid. Daarnaast is Microsoft een gerenommeerd bedrijf dat al jaren staat voor kwaliteit en betrouwbaarheid.

Kenmerken

Ook het Google Cloud Platform heeft talloze services voor ontwikkelaars. Voor het ontwikkelen van applicaties wordt veelal het App Engine-product gebruikt. Met App Engine kan een applicatie ontwikkeld worden op bijvoorbeeld een Agile manier zonder dat er een server aan te pas hoeft te komen. Alhoewel Google minder diensten aanbiedt dan de concurrenten, zijn alle vereisten wel vindbaar voor het ontwikkelen van (mobiele) applicaties.

Prijzen

Waar GCP mogelijk achterblijft in extra functies die Azure en AWS wel biedt, maakt GCP het met de kostenefficiëntie een hoop goed. Er wordt per net zoals bij AWS per gebruikte seconden gefactureerd. Daarnaast onderscheidt GCP zich door kortingen te geven voor langdurig gebruik. Het is duidelijk dat Google druk uitoefent op de concurrerende cloudaanbieders om de marktprijzen lager te houden.

Voordelen

GCP biedt een goed beveiligde cloudomgeving die je mag verwachten van een grote internetgigant. Meer dan 500 IT-professionals houden zich dagelijks bezig met de beveiliging van Google. De beveiliging is terug te vinden in de gegevensversleuteling, meerdere authenticatielagen en validaties van derden. Voor ontwikkelaars die een extra buffer van beveiliging nodig hebben, is Google Cloud misschien wel het beste platform.

Samenvattend:

Wanneer AWS met Google Cloud en Azure vergeleken wordt, moet er rekening gehouden met functies en kosten. Bij het kiezen van de juiste cloudservice is het belangrijk om te kijken welke clouddiensten voor de onderneming het beste aansluiten op de ontwikkelingsbehoeften. Dit kan enkele cloudprovider zijn. Ook is het mogelijk om verschillende services met elkaar te mixen. Gezien de kosten relatief vergelijkbaar zijn, is het makkelijker een oplossingen te kiezen die past bij de vereisten van de onderneming.